Pergotime ägglossning

Här hittar du allt om Pergotime ägglossning som jag fått från läkare, FASS (Farmaceutiska Specialiteter i Sverige) och fertilitetsklinker i Sverige.

Du får kunskap om ägglossningsdag och hur Pergotime påverkar din kropp. Du slipper fundera över hur du ska veta vilken dag din ägglossning efter Pergotime kommer. När du läser om vad som händer om du inte får någon ägglossning efter din först behandling så slipper du att oroa dig för att det är kört för dig (din dos kan ökas).

När du tar dina Pergotime tabletter så tar du ett ägglossningsstimulerande läkemedel.

Dina tabletter innehåller ett en aktivsubstans som heter klomifen. Klomifen påverkar dig som kvinna genom att stimulera din kropp så att du får ägglossning.

Klomifen påverkar dina hormoner och hypofysen din i hjärna. Speciella hormoner påverkar i sin tur dina äggblåsor så att dina ägg kan mogna, lossna och därför bli befruktade så att du kan blir gravid och få en son eller en dotter. Klicka här för att läsa mer om klomifen.

Pergotime ägglossning – hur din ägglossning påverkas

När kommer din ägglossning efter Pergotime?

Normalt sker din ägglossning cirka 2 veckor före din nästa menstruation.

När du tar dina tabletter med Pergotime så får du vanligtvis din ägglossning dag 4 till dag 10 efter det att du har slutat äta dina tabletter med Pergotime.

Pergotime ägglossning
Pergotime ägglossning när? Du kan enkelt själv kontrollera med ett ägglossningstest som du kan köpa på närmaste Apotek (eller på nätet).

För att maximera din chans att bli gravid är det viktigt att ha sex när du har din ägglossning. Detta för att dina ägg ska ha chansen att bli befruktade.

I vissa fall så kan dina ägg få hjälp på traven genom att du gör en så kallad insemination samtidigt som du får din ägglossning. En insemination ökar oftast din chans att ett eller flera av dina ägg ska bli befruktade.

Har dina ägg mognat som de ska? Ibland kan din läkare göra en ultraljudskontroll på dig. Ett ultraljud kan visa hur många av dina äggblåsor som har mognat. De mogna äggblåsorna kommer snart att släppa från dina äggstocka och vandra ner i dina äggstockar för att kunna bli befruktade. Och du blir gravid.

För att vara säker på när du har din ägglossning så kan du alltid själv kontrollera dig med ett ägglossningstest. Du kan köpa ett enkelt ägglossningstest (som du kan använda hemma) på närmaste Apotek. Ett ägglossningstest kostar runt 200-300 kronor på Apoteket. Letar du på nätet kan du ofta hitta billigare ägglossningstest för runt 100-150 kronor.

Vad händer när du får ägglossning efter Pergotime

När du får din ägglossning så säger din läkare att du får din ovulation (fin-Latin). Att du får ägglossning innebär att dina ägg som normalt sitter fast på dina två äggstockar lossnar.

Att du som kvinna får ägglossning är en förutsättning för att du ska kunna bli gravid.

När ditt eller dina ägg har lossat från dina äggstockar så fångas det upp av din äggledare. I din äggledare möts förhoppningsvis dina ägg av spermier som kan befrukta dina ägg så att du kan bli gravid.

Efter att ett av dina ägg har befruktats i din äggledare så åker det vidare genom din äggledare till din livmoder. I din livmoder fastnar dit befruktade ägg och utvecklas till ett foster.

Du har blivit gravid!

Om fler än ett ägg blir befruktade i din äggledare och sedan fastnar i din livmoder så har du fått en flerbörd. Du har helt enkelt blivit gravid med tvillingar (eller trillingar…). Klicka här för att läsa mer om Pergotime tvillingar.

Får du ingen ägglossning efter Pergotime?

Är du osäker på om du verkligen fick ägglossning efter att du har genom gått en behandling med Pergotime?

Din läkare kan genom ett speciellt prov se om behandlingen har fungerat för dig. Han eller hon behöver då ta ett blodprov på dig. Genom att din läkare sedan tittar efter speciella markörer i ditt blod kan han eller hon se om din ägglossning har skett som den skulle.

Skulle det hända att din ägglossning har kommit av sig trots att du tagit dina tabletter med Pergotime så kan du få gå igenom en ny behandling. Går du igenom en andra kur så brukar din läkare vanligtvis vilja att du dubblar din dos till 2 tabletter per dag under de först 5 dagarna som du tar dem.

Mer för dig om Pergotime

Klicka här för att läsa mer om Pergotime. Klicka här för att läsa mer om Pergotime biverkningar som drabbar 1 av 10 Svenska kvinnor.

Jag hoppas att du har fått lite bättre koll efter att du har läst den här sidan om Pergotime ägglossning!